Sosyal Medya

AmerikaÂ’da Ä°slam alimleri yetiÅŸtirmeliyiz

Fetö’yü, Amerika’daki Müslümanların Türkiye’ye bakışını, kızı Merve Kavakçı’nın mağdur edildiği dönemdeki yaşadıklarını konuştuğumuz ilim adamlarımızdan Prof. Dr. Yusuf Ziya Kavakçı, “Diyanet gibi, TİKA gibi büyük kuruluşlar Amerika’da eğitim işine sahip çıkmalı. Yerli Amerikan, Türk ilim ve irfanına göre yetiştirilmiş, Amerika’da doğmuş orada büyümüş aksansız İngilizce konuşan İslam âlimleri, İslam mücahitleri yetiştirmeliyiz” dedi.



Uzun yıllar Amerika’da yaÅŸamış olan ülkemizin yetiÅŸtirdiÄŸi deÄŸerli ilim adamlarımızdan Prof. Dr. Yusuf Ziya Kavakçı ile FETÖ’yü, Amerika’daki Müslümanların Türkiye’ye bakışını, kızı Merve Kavakçı’nın maÄŸdur edildiÄŸi dönemdeki yaÅŸadıklarını konuÅŸtuk. Yusuf Ziya Kavakçı, Amerika’daki Müslümanların desteÄŸini almak için yerli Amerikan, Türk ilim ve irfanına göre yetiÅŸtirilmiÅŸ Amerika’da doÄŸmuÅŸ orada büyümüş aksansız Ä°ngilizce konuÅŸan Ä°slam âlimleri, Ä°slam mücahitleri yetiÅŸtirmeliyiz. Amerika’nın Ä°slamlaÅŸmasını harekete geçirecek dünyada bir tek yer var Ä°slam’a müheyya ve hazır. O da Amerika’dır. VatandaÅŸ Amerika’da Ä°slam’ı duymamış” dedi.

15 TEMMUZ İŞGAL GİRİŞİMİDİR

Türkiye’yi ve dünyayı iyi bilen bir Aydın olarak 15 Temmuz’u deÄŸerlendirir misiniz?

15 Temmuz bir sürprizdir. Åžahsen beklenmedik bir ÅŸey olduÄŸunu düşünüyorum. Kalkışma diyorlar. Bazıları darbe diyor ki bence darbenin de birkaç türlüsü olabilir. Pekâlâ, darbe denilebilir. Niye denmesin, iÅŸin içerisinde askerler ve bombalamalar var ve daha evvel görmediÄŸimiz bir metotla meclisin bombalanması, CumhurbaÅŸkanlığı Sarayı’nın bombalanması, Ankara Emniyet Müdürlüğü’nün bombalanması, Özel Kuvvetler’in bombalanması söz konusudur. Bu ne iÅŸtir! Binaları niye bombalıyorlar, insanları niye bombalıyorlar? O kadar insan ölüyor. Birileri buna darbe diyemiyorsa anlayışla karşılanmaması gerekir, bu darbe deÄŸil de nedir? Bu darbedir hatta iÅŸgal giriÅŸimidir.

“FETÖ’NÃœN BÃœYÃœMESÄ° NORMAL BÄ°R BÃœYÃœME DEĞİL”

Sizce sıradan bir vaiz nasıl bu güce ulaştı. Uluslararası alanda nasıl bir tezgahın içine girdi?

Fethullah Gülen’i ben 1957-1959’dan beri bilirim. Vaiz olarak tanırım, o vaizdi ben de bir ara vaizlik yaptım. Ama nasıl oldu da böyle talebelere nüfuz etti nasıl zenginlerin parasını toplayabildi, insanlar ona nasıl inandı. Nasıl oldu, doÄŸrusu o hayret-i mucip bir ÅŸeydir. BaÅŸka âlimler de baÅŸka vaizler de vardı bu memlekette. Nasuhi Efendi benim hocam olur, onun etrafında on tane adam yoktu, tek başına dolaÅŸan ve kitap yazan bir adamdı. BaÅŸka âlimler de vardı. Ä°stanbul’da Çolak Mehmet Efendi vardı. ÇarÅŸamba’da evi olan Vaiz Büyük Cemal vardı ve devamlı güldüren bir vaizdi. Vaiz Küçük Cemal vardı. Bunlar yeri yerinden oynatacak vaizlerdir, onlar da hocaydı, onlar da âlimdi. Bu güzide isimler insanlara Ä°slam’ı anlattılar. Ä°rÅŸad çalışması yaptılar. Hiçbirisi FETÖ gibi bir yapılanmaya girip uluslararası güç oluÅŸturmadı. Fetö’nün büyümesi normal bir büyüme deÄŸil. Fetö yapılanmasına baktığımızda dünya çapında okullaÅŸma vesaire, büyük devletler ve büyük istihbarat organizasyonlarının rolü olduÄŸu ortada.

SEFÄ°RLER CUMAYA GÄ°TMEZ KOKTEYLE GÄ°DERLERDÄ°

Amerika’da Fetö’nün etki alanını kırmak anlamında Türk Devleti ne gibi çalışmalar yapmalıdır?

Amerika’yı tanıyorum orada yaÅŸadım. DışiÅŸlerindeki sefir cumaya gitmez, namaza gitmez, kokteyllerdedir. Kimseyi itham etmiyorum ama bir dış iÅŸlerinden bahsediyorum. Böyle oraya gidip iki nutuk atmakla yahut Türkiye’den bir iki görevli göndermekle pek bir ÅŸey olacağını zannetmiyorum. Amerika’nın yerlisi, Amerika’da gençler var. Onlar hafızlık yapmak istiyorlar, Arapça öğrenmek istiyorlar, onlar tefsir okumak istiyor. Onları iyi tanıyorum ve Amerikan ordusunda “din subaylığı” kadroları var. Oralara Müslüman din görevlisi yetiÅŸtirmek için benim bir Suffe Ä°slam Semineri diye kuruluÅŸum var. Ben onu Türkiye’nin devralmasını yahut yürütmesini daha doÄŸrusu Türk ilim ve irfanını Türk hocaların Arapça’yı Kur’an-ı Kerim’i okutacakları bir Türk-Ä°slam üniversitesi gibi bir ÅŸey kurulmasını arzu ediyorum. Onun bünyesinde Suffe Ä°slam Semineri’nin olmasını da isterim. Bende hangi dersler okutulacak hepsi mevcut, sadece para yok. Ben de bu yaÅŸtan sonra kalkıp da para toplamaya hiç niyetim yok.

“DÄ°YANET VE TÄ°KA, AMERÄ°KA’DA EĞİTÄ°ME KATKI SUNMALI”

Diyanet gibi, TÄ°KA gibi büyük bir kuruluÅŸ bu iÅŸe sahip çıksın. Amerika’da kimseden okul ve üniversite açmak için müsaade almak gerekmiyor. Açarsınız, çalışırsınız, devletin kanunlarına göre muhasebenizi geriye doÄŸru üç sene içinde sizin özel olarak da yaptığınız masraflar dâhil hepsi vergiden muafiyetini veriyor. Amerika baÅŸka bir yer, Türkiye Amerika’yı tanımıyor. Amerika’da din adamları yok, iki üç yerde diyanete baÄŸlı cami var, birkaç da baÅŸkalarının camisi var ama onlar devede kulaktır. Onların hiçbiri Amerika’daki Müslümanların toplantılarına iÅŸtirak etmiyor. O kuruluÅŸlarda bulunmuyor. Ben 10 seneye yakın orada ÅŸura azalığı yaptım, görmedim. Bir iki laf olsun diye gözükme olabilir ama böyle can ciÄŸer deÄŸil. Ben diyorum ki bu dini bir konudur ve Amerika’daki Müslümanların desteÄŸini almak için yerli Amerikan, Türk ilim ve irfanına göre yetiÅŸtirilmiÅŸ Amerika’da doÄŸmuÅŸ orada büyümüş aksansız Ä°ngilizce konuÅŸan Ä°slam âlimleri, Ä°slam mücahitleri  yetiÅŸtirmeliyiz. Amerika’nın Ä°slamlaÅŸmasını harekete geçirecek dünyada bir tek yer var Ä°slam’a müheyya ve hazır. O da Amerika’dır. VatandaÅŸ Amerika’da Ä°slam’ı duymamış.

“CUMHURBAÅžKANIMIZA DESTEK OLMAMIZ GEREKÄ°R” 

Amerika’daki Müslümanların Türkiye’ye bakışı nasıl efendim?

Amerika’da dünyanın her yerinden gelmiÅŸ paralı, güçlü dil bilen kaliteli Müslümanlar var. Avrupa’daki işçiler gibi deÄŸil. Amerika’daki Müslümanlar meslek sahibi ve dil biliyor, onların çocukları orada yaÅŸadılar. Orada onlar Türkiye’ye, “Dünyada bir tek lider ülke var, o da Türkiye” diyorlar. Çeyrek asır orada yaÅŸadım, orada kızım var dört tane torunum var. Her gün iletiÅŸim halindeyiz. Onun için Amerika’daki Müslümanlar tek ülkeye lider diye bakıyorlar Türkiye’ye. Onun başında da “ErdoÄŸan ErdoÄŸan” deyip duruyorlar, Recep Tayyip ErdoÄŸan. Bizim yatıp kalkıp şükretmemiz lazım, teÅŸekkür etmemiz ve Tayyip Beye yardımcı olmamız gerekir. Dünyada tek ülke var, maalesef ki bu ülkenin etrafı ateÅŸ, herkes çökertmek için çalışıyor. Öyle de bir devredeyiz, düştük o devrenin içine. Böyle ÅŸey de olur mu, insan hayret ediyor, strateji ve dünya bakışı bakımından. Nedir bu PKK iÅŸi, niye bitmiyor? Nedir bu IŞİD, nereden çıktı. Eskiden El-Kaide diyorduk, ÅŸimdi IŞİD nerden çıktı? Ne oldu bu Suriye’ye, paramparça. Irak, Afganistan, Pakistan, Mısır, Lübnan… Etrafımız bu kadar kötü, Allah memleketimizi korusun. CumhurbaÅŸkanımıza destek olmamız gerekir, yardımcı olmamız gerekir, dua etmemiz gerekir.

 

“Türkiye’nin istikbali hakkında ümitliyim”

Peki, Türkiye’den ve Türkiye’nin gidiÅŸatından umutlu musunuz?

Çok umutluyum. Dışarıda çeyrek asır yaÅŸamış birisi olarak Türkiye’de olanlar beni hayretlere düşürdü. Olamaz bu kadar deÄŸiÅŸiklikler. Benim zamanımda benim de bulunduÄŸum Ä°slami Ä°limler Fakültesi Atatürk Ãœniversitesi’nde, bir de Ankara’da ilahiyat Fakültesi vardı. Ben aynı zamanda hukuk mezunuyum. Yüksek Ä°slam mezunlarına doktora hakkını biz verdik. Yani ÅŸunu demek istiyorum. Yüz küsur ilahiyat var. Muazzam bir sayı, bu kadar imam hatipler var. Amma biraz endiÅŸeliyim. Türkiye’nin istikbali hakkında çok ümitliyim, çok sevgiyle bakıyorum. Ama endiÅŸeliyim çünkü etrafımız ateÅŸ, Avrupa BirliÄŸi Türkiye’ye ders vermek lazım diyor, NATO diye bir ÅŸey kalmadı, bizi yüz üstü bırakıyorlar. Biz saf ta deÄŸiliz, anlıyoruz yani. Amerika’da da Türkiye’ye bir ders lazım diyorlar, yani endiÅŸeliyim. Dünyada güçlü istihbarat teÅŸkilatları, diyorlar. Bu durumda çok ümitliyim, çok dua ediyorum. Amma endiÅŸem var.

Verdiğiniz kıymetli bilgiler için çok teşekkür ederiz.

Ben de bu röportaj için her zaman takip ettiğim ve sevdiğim gazeteme ve size çok teşekkür ederim.

 “Türkiye’de nasibimiz bitti mi acaba dedik”

Siz de darbe maÄŸdurusunuz. Kızınız Merve Kavakçı 28 Åžubat’ta maÄŸdur edildiÄŸinde ne hissettiniz?

Hiç tahmin etmediÄŸimiz ÅŸeylerle karşılaÅŸtık ve ailecek sıkıntılar çektik. Hayretler ettik. Hele 28 Åžubattan sonra Türkiye’de bizim nasibimiz bitti mi acaba demeye baÅŸladık. Bizim topraklarımız, dedelerimizin kabirleri bu ülkede ama nasibimiz bitti mi burada demeye baÅŸladık. Bize bunu dedirttirecek kadar rahatsız edici talihsiz saldırılar yaÅŸadık. Ä°ki tane gazeteci geldi, Merve hadisesinden sonra Dallas’a geldiler. Galiba Hürriyet’ten ve Milliyet’ten, biri hanım biri erkek. Onunla bununla görüşmüşler, milyonlar kazanmışız yahut toplamışız gibi yalan haberler yapmışlar. Hâlbuki ben hayatımda para iÅŸiyle hiç uÄŸraÅŸmam. Ne baÅŸkası için ne kendim için beÅŸ kuruÅŸ toplamadım. Çünkü benim öyle bir hassasiyetim var. Ä°ftiralara maruz kaldık. Daha birçok acılar yaÅŸadık. Çok kötü ÅŸeyler hissettik. O günleri hatırlamak bile istemiyorum. 

 “Ahirette hesap vereceÄŸiz, sen Müslümansın”

Efendim, diğer kızınız Ravza Hanım, milletvekili olduğunda neler hissettiniz?

Ä°yilik hissettik, kızımız dedik. O da politikanın içindeydi, eskiden Merve’ye yardımcıydı. O da yumuÅŸak karakterli birisidir. Kızım yolun açık olsun dedik, yap amma normal bilinen palavracı, vaadeder yapmaz, sakın ha öyle ÅŸeyin içine girme. Biz ahirette hesap vereceÄŸiz, sen Müslümansın. Öyle lüzumsuz ÅŸey kimseye vaadetme. YapabileceÄŸini yap. Yanlış iÅŸlere girme, yolun açık olsun dedik. Biz her zaman buradayız, sormak istediÄŸin bir ÅŸey varsa, bazen devlet iÅŸleri karışık oluyor. Daima dürüst, doÄŸru, ahirette hesap verebilecek tarzda hareket et dedik ve iyi hissettik.

 

Türk ilim ve irfanı Ã¼niversitesi kurulmalı

Efendim, batıyı ilerlemede yakalamak, hatta batıyı geçmek için sizce ne yapmalıyız?

Müslümanlar niye sukut etti diye bir bahis var. Ä°slam medeniyetinin, Müslümanların gerilemesinin sebepleri hakkında kitaplar yazıldı. Malik Bin Nebi’nin medeniyet görüşü var. Ben bu iÅŸe meraklıydım. Ekonomi bakımından, teknoloji bakımından gibi birkaç tane sebep olabilir. Ben ÅŸimdi dini bakımdan ve eÄŸitim bakımından diyeceÄŸim, çünkü kendi saham. Bence yeniden batıyı yakalamak için lider beynelmilel seviyede dünyaya Ä°slam’ı ve irfanı anlatacak din adamına ihtiyaç vardır. Onun için de Türk ilim ve irfanı üniversitesi kurulması gerekir. Amerika’da kurulması gerekir. Onlar Türkiye’ye gelecek, Türkiye’den de oraya götüreceÄŸiz. Yani uluslararası seviyede hitap edecek batı medeniyetine batının metotlarıyla cevap verecek ama Ä°ngilizcesi mükemmel, Kur’an’a hâkim dinler tarihini iyi bilen, uluslararası standartta âlimler gerekir. Yok öyle bir âlim! Kaliteli güçlü din adamı gerekir. Ben kendi alanımdan söylüyorum. Ama ekonomi, teknoloji ve diÄŸer sahalarda stratejik düşünebilen taktikle hareket edebilen, istikbali gören, doÄŸru tahmin eden lider kadro gerekir. Kadronun tepesinin tepesi olması gerekir. Ama ben o kadronun Ä°slam âlimleri kadrosu kısmıyla meÅŸgulüm. Ona cevabım, uluslararası seviyede din âlimi yetiÅŸtirmemiz gerekir, öyle bir ÅŸey görmüyorum ve çok kötü. NASA fezaya gitti, orada istasyonlar kurdu. Efendim ÅŸimdi dünya tek köy, tek bina tek pazar yeridir. Peki, o dünyada dini muhafaza edecek dini anlatacak kim? Lüzum yok diyorlar, ne lüzum yok! Sizin torunların kafasındaki ÅŸeyi silip süpürecek, senin verdiÄŸin ÅŸeyi silip süpürecek. Ona karşı uluslararası seviyede din âlimi yetiÅŸtirecek mekanizmaya ihtiyaç vardır. Ama bakışı olan, stratejik düşünebilen, taktik hareket etmesini bilen olmalıdır. Biz mahalle imamı seviyesinde kasaba seviyesinde çalışıyoruz.

FATMA GÃœLÅžEN KOÇAK 

Kaynak: Akit

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.